Jdi na obsah Jdi na menu
 


Olej - tekuté zlato

6. 7. 2009

imagesmand.jpg MANDLOVÝ OLEJ - lisuje se z loupaných mandlí. Pro vysoký obsah nenasycených kyselin se hodí i k ohřívání. Jeho jemná nasládlá chuť se skvěle hodí k zeleninovým pokrmům. Je velmi sytý a stačí ho dávat v malém množství.

imagessez.jpg SEZAMOVÝ OLEJ - má zvláštní příchuť, proto se používá hlavně v asijské a orientální kuchyni. Nejlépe se hodí do všech bramborových jídel a salátů. Obsahuje velké množství leticinu, zlepšuje paměť a působí antidepresivně.

imagesrep.jpg ŘEPKOVÝ OLEJ - obsahuje ještě lepší složení mastných kyselin, než olej olivový. Ideální je do salátů a zeleninových pokrmů, ale i na smažení. Je vhodná pro alergiky, působí perotizánětlivě a posiluje imunitní systém.

imageslis.jpg LÍSKOOŘÍŠKOVÝ OLEJ - má jemnou nasládlou chuť a vůni, je zdrojem omega-9 mastných kyselin a vitamínů. Snáší i vyšší teploty. Nejlepší je však do zeleninových a bramborových jídel.

imagesoli.jpg OLIVOVÝ OLEJ - nejlepší, ale i nejdražší je lisovaný za studena. Je vynikajícíc do salátů i do jídel tepelně zpracovaných. Snižuje hladinu cholesterolu  a posiluje imunitní systém.

imagesbod.jpg BODLÁKOVÝ OLEJ - svou ořechovou chutí se podobá slunečnicovému. Je velmi citlivý na teplo, je vhodný pro studenou kuchyni, nebo ke krátkému podušení. Nejlepší je k syrové zelenině, salátům, bramborám a na pomazánky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< prosinec / 2018 >>