Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jídelníček podle typu fyzické konstituce

horký typ - horkokrevný, často žíznivý, s načervenalým obličejem, potí se, mívá sklony k vysokému krevnímu tlaku a chorobám srdce

vhodný jídelníček - rýže, brokolice, králík, ryby, hroznové víno

studený typ - spíše zimomřivý, bledý, se světlou pletí, povahou ostýchavý a velmi často ujíždí "na sladkém"

vhodný jídelníček - karotka, brambory, krůta, sladká jablka, vejce, ořechy

vlhký typ - hodně unavený člověk, většinou s nadváhou, trpívá pocitem plnosti, potížemi s klouby a páteří

vhodný jídelníček - zelí, celer, cibule, kachna, bažant, čočka

suchý typ  - hubený, s častým pocitem žízně, mívá vyprahlé rty a suchou kůži, tendenci k tvorbě vrásek a k lámavosti nehtů

vhodný jídelníček - veškerá zelená zelenina, jablka,hrušky, sladkovodní ryby, slepice

5 ELEMENTŮ a suroviny, ve kterých je hledat: jaký typ jste vy?

Tradiční čínská medicína rozeznává pět základních chutí: sladkou, ostrou, slanou, kyselou a hořkou. Každá z nich má v organismu určité funkce. Váš jídelníček by měl zahrnovat všech pět elementů.

dřevo - kyselá chuť, uchovává šťávy: slepice, kachna, tvaroh, jogurt, ananas, citrón aj.

oheň - hořká chuť, povzbuzuje transformaci: jehně, koza, ovčí a kozí sýr, ledový salát, červená řepa, grapefruit...

země - sladká chuť, vyživuje a zvlhčuje: hovězí maso, dýně, brambory, hrášek, mrkev, meloun..

voda  - slaná chuť, zpevňuje kosti, uvolňuje stagnaci: šunka, parmezán, ryby, fazole, čočka...

kov - ostrá chuť, uvolňuje stagnaci: hosa, krůta, plíšňový sýr, rýže, syrová cibule, ředkev...

 
 

 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< prosinec / 2018 >>