5 nejúčinnějších přírodních antibiotik
Vsaďte na přírodní prostředky. Jsou stejně účinné jako klasická antibiotika a navíc mnohem šetrnější. Některé z nich vám rostou na zahrádce!
Česnek kuchyňský
obsahuje alicin. který likviduje celou škálu bakterií včetně zlatého stafylokoka. Působí proti salmonelóze, plísním a střevním parazitům. V syrovém stavu je silnější než penicilin nebo tetracyklin! Při potížích rozkousejte denně dva až tři stroužky, nebo vložte nadrobno pokrájený stroužek do sklenice s horkým mlékem, dobře promíchejte a nechte 15 minut louhovat. Mléko sceďte a popíjejte třikrát denně. Můžete si také vyrobit tinkturu. Plátky česneku dejte do sklenice se 40% vodkou (1 díl česneku na 2 díly vodky), přidejte asi 3g cukru a důkladně protřepejte. Nechte uležet čtyři dny v temnu při teplotě 18-20°C, dvakrát denně protřepejte. Poté směs sceďte. Užívá se po kapkách naředená vodou
Medvědí česnek
příbuzná bylina klasického česneku rostoucí divoce v lesích za svůj přívlastek vděčí medvědům, kteří si ji s oblibou vyhledávají po zimním spánku. Podle jiných zdrojů ji tak pojmenovali už staří Germáni, věřili prý, že jim dodá medvědí sílu. Ostatně není divu. Medvědí česnek působí jako velmi silné přírodní antibiotikum, účinkuje proti tuberkulóze, salmonelóze, chřipkovým virům, žaludečním vředům a zlatému stafylokoku. . Podobně jako česnek kuchyňský si poradí také s plísněmi, především s kvasinkou Candida albicans, nejčastějším původcem vaginálních mykóz. Listy medvědího česneku můžete přidat všude, kam dáváte klasický česnek nebo pažitku. Výborné jsou do salátů, do špenátu, polévek či pesta, ale také do vařených brambor nebo na chleba s máslem
Brusinky
jsou ceněné pro svou schopnost předcházet infekcím močových cest. Brání totiž usazení a rozmnožení bakterií, které vyvolávají záněty v ledvinách a močovém měchýři. Infekci, s níž se setká většina žen, způsobuje v 80% případů bakterie Escherichia coli, která dnes stále víc odolává většině známých léků. Brusinky si s ní poradí! Můžete je zobat čerstvé i sušené, užívat ve formě šťávy či přidat do jídla. Dají se koupit také přírodní extrakty v kapslích. Někteří lidé mlsají brusinky ve velkém, nosí je třeba do práce ke svačině. Tím si ale zadělávají na zdravotní potíže. Plody totiž obsahují hodně kyseliny šťavelové, která může způsobit ledvinové kamínky. Takže to s konzumací brusinek nepřehánějte. Jedna polévková lžíce denně úplně stačí. Mnohem bezpečnější je užívání brusinkových extraktů
Lichořeřišnice
tato půvabná plazivá jednoleta je k vidění v mnoha zahradách. Většina lidí přitom netuší, že jde o rostlinné antibiotikum, které působí proti všem ze 46 kmenů bakterií Staphylococcus pyogenes aureus, původcem zánětlivým onemocnění močových cest a ledvin. Lichořeřišnice zabírá proti salmonele nebo streptokokům. Česrstvé listy, květy a plody (semínka) se hodí k přímé konzumaci. Listy a květy mohou být vynikající přísadou do salátů (chutnají podobně jako křen nebo řeřicha), výborně jsou také ve vaječné nebo sýrové pomazánce. Semínky si posypte chleba s máslem, případně je naložte do octa a používejte místo kaparů. Listy lze i usušit a užívat jako čaj
Echinacea purpurea
neboli třapatka posílí vaši imunitu. Aktivuje bílé krvinky, které mají na starost odolnost organizmu proti infekcím, a zároveň vyrábí potřebné protilátky. Výborně zabírá proti bakteriím i některým virům (chřipkovým, herpetickým). Nejúčinnější a nejpoužívanější část je kořen. Pravidelné užívání extraktu z kořene a květů dělá s vaší imunitou hotové divy! V lékarně koupíte echinaceu ve formě tinktur, sirupů či mastí, bývá součástí čajových směsí. Pro domácí výrobu je nejvhodnější tinktura. Potřebujete asi 100g čerstvého kořene a 500ml čistého 60% lihu. Kořen přelijete lihem a za občasného protřepání nechte v uzavřené nádobě při pokojové teplotě přibližně týden odstát. Potom přefiltrujte a užívejte jednu lžičku ráno nalačno